Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sonáta mužům

Muži. Ti měli v mém životě už od útlého dětství velmi výsadní a neodjímatelné postavení.

Moje první láska byl Martin ze školky. Milovala jsem ho samozřejmě kvůli jménu! Byli jsme dokonalý páreček, Martin a Martina, Xena a Herkules. On byl muž činu, já byla jeho divou – on mě učil sprostá slova, já mu kreslila sprosté obrázky (které se v té době samozřejmě omezily pouze na líbající se dvojice, ani nevím, kde jsem k takovému empirickému poznání v tomto věku dospěla, ale pamatuji si to velmi barvitě). Postupem času se vyloupnul v pěkného grázlíka. Je to tak, vždycky jsem tíhla spíše s těm „bad boyům“.

Radši ani nepočítám, kolika takovými známostmi jsem od puberty prošla (počínaje dohadováním se s nejlepší kamarádkou o hezouna páté třídy, konče mým gotickým obdobím, které ve mně vyvolal jistý homme fatal, dá-li se to tak říci, který si později nechal potetovat obličej). Vždycky bylo nejvíce vzrušující mít někoho jistým specifickým a společensky nekonformním faktorem odlišného od ostatních, a největší nuda byli ti „hodní kluci“, co by se pro vás rozkrájeli. A z tohohle kolotoče mě vytáhl můj Honza.

 

Okolnosti, díky kterým jsme se setkali, byly samy o sobě dost zvláštní. Ve čtrnácti byl moje platonická láska, pak jsme se dali dohromady a od té doby se spolu vezem na horské dráze. Obdivuji ho, rozčiluje mě, je mi nejlepším přítelem a zárveň nejhorším kritikem. Vzhlížím k němu a zároveň se ho snažím měnit. Můj život je prostě plný rozporů, ale tak to má podle mého každý.

Říká se, že má-li člověk dlouhodobého partnera, přestane o sebe dbát. Proto si taky pravděpodobně muži pořizují milenky – protože chtějí, aby jim z peřin vykukovaly červeně nalakované nehty, aby se mohli kochat pohledem na hezky upravené vlasy, aby se mohli rozplývat nad formovanou postavou. Tohle všechno vím. A vede mě to občas ke zdánlivě úplným nesmyslům. Už pár let si kvůli němu barvím vlasy, protože se bojím, že mě opustí, když pro něj nebudu dost hezká. A stejně vím, že když se vedle něj probudím, celá pomuchlaná a rozcuchaná, řekne mi, že takhle mi to sluší nejvíc.

Chápe mě i přesto, jak umím být nesnesitelná. Jsem člověk příšerné povahy. Uvědomuji si to, ale občas si prostě nemůžu pomoct. Moje emoce následují dráhu kosínusoidy, stále nahoře a dole, neumím být chvíli stálá. On je jediný, kdo dokáže krotit mojí impulzivitu, která se může naakumulovat do jednoho bodu a každou milisekundu hrozí exploze. Dokázal mi odpustit i když jsem ho párkrát zklamala. Za to jsem mu hrozně vděčná. A má se mnou trpělivost, něco, co já stále ještě neovládám.

 

Dodnes jsou pro mě muži zatraceně důležití. Ale už z poněkud jiného pohledu, než když jsem v pubertě upřednostňovala jejich společnost.

Něco z jejich světa je pro mě ohromnou inspirací. Jak dokáží proklouzávat životem, aniž by museli přemýšlet o sedmi krocích dopředu a pěti záložních plánech. Nebo to na nás alespoň po celou dobu hrát! Jak dokáží být odkazem všech nesvárů a intrikaření mezi ženami, dokonce i mezi blízkými kamarádkami, a zvládat to bez make-upu, módy, dokonce s dva dny starými ponožkami. Nebo to, jak je možné, že je technologie poslouchají na slovo, ačkoli opakují ty samé rituály mačkání týchž tlačítek, ovšem s výrazně úspěšnějším výsledkem. Nepochopím to. Ale zbožňuji je. Každého jednotlivého potřebuji ve svém životě a nepřestávají mě překvapovat. Ten můj samozřejmě nejvíc.

Autor: Martina Žilková | pondělí 28.1.2013 19:45 | karma článku: 0 | přečteno: 25x
  • Další články autora

Martina Žilková

Malý příspěvek na téma Dekonstrukce Rasy

Lidé se zamýšlí nad koncepty sexuálních a genderových identit, přiznakovostmi a nepříznakovostmi. V tomto eseji se budu zabývat konstruktem rasové příslušnosti a důsledků z ní plynoucích. V reflexi užívám nekorektních výrazů k označení etnických skupin. Rozhodla jsem se tak nakonec z toho důvodu, že označující termín lépe popisuje danou situaci v daném historickém kontextu.

23.10.2014 v 17:04 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Ona

Martina Žilková

Vyhnání z Ráje z dílny Lany del Ray

Konečně jsem si pustila dlouho odkládané Tropico. Krátkometrážní film napsaný dream-popovou zpěvačkou Lanou del Ray a režírovaný Anthony Mandlerem avizoval zpracovávání biblických motivů prolínajíích se se softpornografickou scénou špinavých strip-klubů, za které by se nemusel stydět ani Quentin Tarantino.

8.8.2014 v 22:29 | Karma: 3,72 | Přečteno: 66x | Diskuse| Ona

Martina Žilková

Paříž, je krásná, velkolepá... a neuvěřitelně vyčerpávající

Mám několik vysněných destinací, ve kterých bych chtěla strávit alespoň část svého života. Dominuje tomu anglický venkov, protože zatím, co jsme poznala, mi britská architektura, jejich chování a politika (nejen ta vysoká), připadá nejpřitažlivější. A venkov proto, že jsem doslova zamilovaná do malých domků se třemi schody ke vchodovým dveřím červené barvy. Nebo k domkům s modrými okenicemi. A s velkou, anglickou, neuspořádanou zahradou, ve které Vás nikdo nepřidává na seznam teroristů proto, že šlapete po trávníku. Jedním z těch míst je také PAŘÍŽ.

7.8.2014 v 17:46 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Ona

Martina Žilková

Zatracený "Uloupený ráj"

Chtěla jsem si na léto k moři nabrat lehký čtení a tak když jsem se jednou ve volné chvíli procházela po Luxoru, padly mi do ruky dvě knihy z výprodeje.

10.7.2014 v 16:07 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Ona

Martina Žilková

A tak jsem je ustříhla...!

Dlouho jsem čekala na své dlouhé vlasy. Narůstaly mi od maturity, kdy jsem se neprozřetelně, neuváženě, podomácku a zcela neuměle ostříhala na mikádo. Teď mám za sebou tři roky bakalářského studia a jeden semestr navazujícího a hle, svou chybu jsem zopakovala! Tentokrát toho ale nelituji...

5.2.2014 v 16:21 | Karma: 10,22 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 55x
Sledujte mě dále na Pihovata.cz

Jsem snílek se zálibou v krásných věcech a návodech ke štěstí. Takže mě, prosím, nikdy neberte úplně vážně :)