Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podzimní dobrota: Horký mrkvový koláč s jablky a medem

26. 09. 2013 16:32:31
Podzim. Přichází taková ta lezavá doba, kdy má člověk chuť zahuhňat se do vlněné deky, pít svařené víno a dívat se jak na orosené sklo dopadají kapičky deště. Zalézt do spousty dek a uložit se k zimnímu spánku. Nebo alespoň zpoza těch dek nevylézt dál, než na noční stolek pro knížku a hrnek čaje. A protože jsem hrozný mlsoun, automaticky mi na mysli vytanula také dýňová polévka, pečené brambory a horký, z trouby právě vytažený koláč.
Ilustrační obrázekIlustrační obrázek

Obzvláště dneska, mrholilo když jsem odcházela z práce a já, zabalená do pašmíny jako vánoční dáreček nadávaje, že jsem si zapomněla v kaceláři deštník, v tu chvíli mi na mysli vytanula představa jablečného koláče s medem a rozinkami. A jak ta představa postupně začínala nabývat konkrétních tvarů, okamžitě jsem se po návratu domů pustila do její realizace.

Fotografie0892.jpg A toto je prosím zhmotnění mé imaginace.

Nastrouhala jsem pět mrkví, smíchala je s hrnkem polohrubé mouky a hrnkem moučkového cukru, přidala jsem bílý jogurt, trochu mléka a půl hrnku oleje a připravila jsem sníh ze tří bílků. Žloutky jsem přidala do směsispolu s jedním Prdopečem a všechno důkladně promíchala. Na závěr jsem opatrně vmíchala bílkový sníh.

Směs jsem nalila na vysypaný plech a pokryla směsí z pěti nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a oříšků. Povrch koláče jsem ještě dochutila skořicí, zázvorem a nadyánem a pokapala medem. Všechno sjem to dala péct na stoosumde do předehřáté trouby a nechala třicet minut.

Na upečený koláč jsem ještě přidala zakysanou smetanu a panečku, je to bašta! Ještě teď, když tenhle recept dopisuju, mám pusu plnou horkýcj jablek a rozinek :)

Autor: Martina Žilková | čtvrtek 26.9.2013 16:32 | karma článku: 0.00 | přečteno: 45x


Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Martina Studzinská

Třída all inclusiv počtvrté , tentokrát pod stanem.

I ve třídě all inclusiv mohou mít žáčci nezapomenutelné zážitky. Vždycky to záleží na lidech, kteří s nimi pracují.

25.6.2018 v 15:06 | Karma článku: 8.36 | Přečteno: 261 | Diskuse

Helena Vlachová

Kam se to jen naše země propadá

Patřím mezi ty, kterým se nelíbí to, co se u nás děje. Politická kultura se propadá, platí i o některých rádoby moderátorech

25.6.2018 v 8:30 | Karma článku: 27.09 | Přečteno: 1143 | Diskuse

Jaroslav Nedobitý

Samopal American 180 - malorážka afrických bojovníků

Září 1979, Přístav Biera, Mosambik – jednotka složená z vytrénovaných členů speciálních sil Rhodesie a stopařů z čtvrtého průzkumného regimentu Jihoafrické republiky narazí v ulicích města na nepřítele.

25.6.2018 v 8:20 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 961 | Diskuse

Frantisek Sklenar

No Point to Worry about... 2018.06.25.

Blog o veciach, ktorými nemá zmyslel sa trápiť... ak sa Vám páči, čo vidíte, prosím zdieľajte. Ak nie...

25.6.2018 v 1:00 | Karma článku: 4.90 | Přečteno: 90 | Diskuse

Libuse Palkova

Co je to Dejhule?

A víte jak vypadá bonbónostroj? Dejhule není žádné sprosté slovo, ikdyž to možní zní všelijak-je to Dejvické hudební léto, které se koná na Kulaťáku. A i letos se to opravdu vydařilo. Zde je malá ochutnávka.

24.6.2018 v 18:16 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 372 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 44

Sledujte mě dále na Pihovata.cz

Jsem snílek se zálibou v krásných věcech a návodech ke štěstí. Takže mě, prosím, nikdy neberte úplně vážně :)

 





Najdete na iDNES.cz